Ви увійшли як  Гість | Група "Гості"  Вітаю Вас  Гість | RSS

               | Реєстрація | Вихід | Вхід |                              Субота, 27.04.2024, 02:04

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Калькулятор

Випадкове фото

Життя сайту у днях

Головна » 2013 » Квітень » 23 » Холодний Яр – героїчна сторінка нашої історії
09:45
Холодний Яр – героїчна сторінка нашої історії


21 квітня 2013 р., у неділю, в Холодному Яру (село Мельники Чигиринського району Черкаської області) відбулися щорічні традиційні заходи по вшануванню Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки, козаків та старшин полку, гайдамаків Холодного Яру.

Як відомо, головний отаман Холодного Яру Василь Чучупака загинув в бою з більшовицькими військами 12 квітня 1920 року на хуторі Крісельці (поряд з селом Мельники). Протягом десятків років славні і трагічні сторінки нашого минулого, в тому числі й історія Холодноярської республіки, замовчувались і були піддані забуттю.  Завдяки Юрію Горлісу-Горському, сподвижнику Василя Чучупаки, слава про «холодноярців» вийшла з тіні забуття, і сьогодні ми маємо можливість доторкнутись до сторінок нашої славної історії.

Перша друкована згадка про Холодний Яр належить історикам, що описали битви литовських та руських воїнів з ординцями в 1363 – 1367 роках. У 30-х роках XVIII століття в Холодному Яру була організована Холодноярська Січ. Цей ліс на десятки років став головною базою гайдамаків. В історію Холодний Яр ввійшов також гайдамацькою Коліївщиною 1768 року на чолі із запорізьким козаком Максимом Залізняком і сотником Іваном Гонтою. Тут почалося найбільше повстання проти польської шляхти, якому Тарас Шевченко присвятив свою поему «Гайдамаки» та вірш «Холодний Яр».

Урочисті заходи розпочались вранці в центрі села Мельники, біля пам’ятників холодноярцям та Юрію Горлісові-Горському меморіальним мітингом за участю представників громадських організацій та політичних партій.  Священик Української православної церкви Київського патріархату панотець Василь Циріль провів заупокійну літію в пам’ять Василя Чучупаки та холодноярських козаків Петра Токовенка, Прохора Деркача, Руденка і Гаврилка «Полтавця», закатованих більшовиками.

На хуторі Буда, на символічній могилі останнього кошового Війська Запорозького Петра Калнишевського, панотець Василь Цириль провів заупокійну літію та урочистий молебень за Україну. Тут же, біля храму Праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського), було проведено освячення козацької зброї.

Традиційно козаки РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва» (Миргородська сотня, Хомутецька сотня, Великосорочинська сотня) на чолі з отаманом Полку М.Коваленком взяли участь у всіх урочистих заходах по вшануванню героїв Холодноярської республіки, відвідали Мотронинський монастир, дуб Максима Залізняка та інші пам’ятні місця Черкащини. Адже за кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об'єктів, а їх тут налічується понад 150 найменувань, Холодний Яр займає перше місце в Україні. 

Тисячі людей з усіх куточків України приїхали до Холодного Яру доторкнутись до нашої славної історії, до наших українських героїв. Вічна їм слава і пам’ять!

 

Прес-служба РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва»


Переглядів: 1178 | Додав: Lavrik | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
 
Всього відповідей: 41


Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright //mirkozactvo.ucoz.ua/ © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz