Ви увійшли як  Гість | Група "Гості"  Вітаю Вас  Гість | RSS

               | Реєстрація | Вихід | Вхід |                              Четвер, 25.04.2024, 23:40

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Калькулятор

Випадкове фото

Життя сайту у днях

Головна » 2011 » Червень » 7 » Козаки РКТ «Миргородський Полк Укрїнського Козацтва» побували на Шар-горі.
10:38
Козаки РКТ «Миргородський Полк Укрїнського Козацтва» побували на Шар-горі.


 

Для козаків Полтавщини вже стало доброю традицією щорічно в кінці травня – на початку червня брати участь в обласному святі «Козацької слави цілюще джерело» на Шар-горі (с. Приліпка) в Козельщинському районі. Ось і 4 червня, вже четвертий рік поспіль,  делегація РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва» на чолі з отаманом Полку М.Г.Коваленком відвідала це священне для кожного козака місце. Священне тому, що ще з часів Київської Русі ця місцина стала форпостом оборони батьківщини, згодом осідком козацького духу і звитяги.

Перша згадка про одне з найдавніших поселень України, Говтву (територія нинішньої Шар-гори), зустрічається у «Повчанні» Володимира Мономаха у 1095 році.  З тих пір минули сотні років. Тисячі шабель і списів захисників рідного краю дзвеніли побіля Шар-гори. Нині серед свідків тих подій – лише сліди давніх валів на східній частині Шар-гори. Відома ця місцина й іншою подією. 1638 року гетьман Запорізької Січі Яків Остряниця розгромив тут польсько-шляхетське військо на чолі з коронним гетьманом Миколою Потоцьким.

Багато ще подій знала Шар-гора за свою тисячолітню історію. Тож не дивно, що саме тут проходять урочисті і святкові заходи, з’їжджаються численні гості.

Цього року програма свята була надзвичайно насиченою. Зранку на Шар-гору потяглася вервечка автобусів та автомобілів, де під аркою стилізованого муру фортеці, прикрашеного козацькими прапорами, їх вже зустрічали організатори свята. Доносились мелодії духового оркестру.

Спочатку відбулась офіційна церемонія відкриття свята за участю місцевої влади та урочиста хода козацьких товариств. Далі звучали виступи представників козацьких організацій Полтавщини. Зокрема, отаман ОКТ «Полтавський Кіш імені Миколи Міхновського», генерал-отаман А.В.Лещенко не лише закликав берегти історичну пам’ять, а й вручив пам’ятні нагороди творчим колективам, які щорічно приймають участь у святі. А подивитися присутнім дійсно було що. Своїми виступами глядачів радували Гадяцьке державне училище ім. І.П.Котляревського, народний самодіяльний ансамбль «Славутич», народний фольклорний ансамбль танцю «Чисті джерела», козацький гурт «Спадкоємці Богдана Хмельницького», чоловічий вокальний квартет «Гетьман» та інші. Та глядачів чекали не лише виступи художніх колективів. Всі присутні могли побачити видовищне театралізоване дійство – козацькі бої та козацький футбол. Все це створило ілюзію повернення в часи козацької минувшини. Зрозуміло, ці імітовані баталії супроводжувалися стріляниною з козацьких гармат та шаленою їздою на конях.

Традиційно свято на Шар-горі супроводжується виступами фолькльорних колективів, численними виставками-продажами робіт народних умільців, дитячими атракціонами, спортивними змаганнями, частуванням козацькою кашею.

Слід також зазначити, що Шар-гора є унікальним географічним місцем України. Це видовжене більше ніж стометрової висоти плато, з якого розкривається пеповторний краєвид на всі чотири сторони світу, внизу стрічкою серед зелені верболозу в’ється швидкоплинний Псел. Ця місевість має неабияку магічну силу, тож не дивно, що кожний, хто хоч раз тут побував, обов’язково повернеться сюди. В крайньому випадку, козаки РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва» вже давно переконались в правильності цього твердження.

Цього ж дня делегація Полку віддала шану ще одному славетному землякові, який має давнє козацьке коріння – Михайлу Васильовичу Остроградському, видатному українському математику, академіку. Він – уродженець села Хорішки Козельщинського району, це за декілька кілометрів від Шар-гори. Делегація миргородських козаків побувала в Хорішківській ЗОШ І-ІІІ ступенів, де за сприяння вчителя Галини Миколаївни учні провели екскурсію по кімнаті-музею великого вченого. Потім козаки побували на могилі М.В.Остроградського та вшанували пам’ять видатного математика покладанням квітів до її підніжжя. До речі, рід Остроградських походить від Матвія Остроградського, говтв’янського сотника (16911715), миргородського полкового судді (17151734). Саме він підписав Коломацькі чолобитні 1723 року, за що був заарештований за наказом Петра І разом з Павлом Полуботком та іншими козацькими старшинами за вимогу обрання гетьмана. Був учасником багатьох військових кампаній.

 

А.М.Фесенко,

писар РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва», полковник УК     

 

 

Переглядів: 1635 | Додав: Lavrik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
 
Всього відповідей: 41


Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright //mirkozactvo.ucoz.ua/ © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz