Ви увійшли як  Гість | Група "Гості"  Вітаю Вас  Гість | RSS

               | Реєстрація | Вихід | Вхід |                              П`ятниця, 26.04.2024, 17:35

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Калькулятор

Випадкове фото

Життя сайту у днях

Головна » 2012 » Вересень » 2 » Козаки взяли під опіку «дуб Шевченка»
00:25
Козаки взяли під опіку «дуб Шевченка»


Як відомо, у селі Мар’янському Великобагачанського району знаходиться одна із визначних пам’яток історії та природи – так званий «дуб Шевченка», як його називають у народі. Мова йде про кількастолітній дуб, під яким свого часу відпочивав геній українського народу Т.Г.Шевченко і написав тут кілька творів.

Як відомо, Тарас Григорович Шевченко кілька разів відвідував Миргородщину. Це було у 1845 та 1859 роках. Він гостював у Миргороді (проживав у хаті козака Коробки та у свого товариша Павла Шершевицького) та у поміщика К.Лук’яновича, маєток якого знаходився у с. Мар’янському Миргородського повіту. Саме природа Миргородщини, відпочинок під дубом надихнули Тараса Григоровича написати в Мар’янському такі твори як «Єретик», «Стоїть в селі Суботові», «Невільник».

Односельці  берегли пам’ять про перебування Шевченка у Мар’янскому, передавали з покоління в покоління легенди про поета, слідкували за дубом. Це тривало доти, поки не настала епоха «перебудови» та того безладу, що в нас чомусь назвали «демократією», коли нікому ні до чого немає справи і в кожного «моя хата скраю» (хоча при справжній демократії  повинно бути  якраз навпаки). Протягом років нікому на думку не спало потурбуватися про наведення елементарного порядку навколо дуба.


З таким станом речей не погодились козаки Миргородщини та Великобагачанщини. Напередодні Дня Незалежності козаки РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва» та РКТ «Великобагачанський курінь імені Пилипа Орлика Миргородського Полку Українського Козацтва» численною делегацією виїхали до Мар’янського, щоб привести до ладу територію навколо дуба. Було повністю розчищено територію навколо дуба від кущів та інших дикорослих дерев, вигребено та винесено сміття. Потім козаки взялися за спорудження паркану навколо дуба, пофарбували його. Нарешті, багачанські козаки привезли величезний камінь-жорна, на якому було змонтовано меморіальну дошку. Дошка, щоправда, була встановлена ще за так званих радянських часів, але підставки під неї давно згнили. На завершення «реконструкції» було забетоновано доріжку до каменя з меморіальною дошкою для зручності огляду їх відвідувачами.

Нині, після наведення порядку, буде вирішуватись питання про юридичне оформлення статусу цієї визначної пам’ятки історії та культури, а також, що найголовніше, необхідно вирішити питання про лікування самого дерева, яке кілька років тому постраждало від удару блискавки. Ми повинні зберегти цей унікальний пам’ятник природи для наших нащадків. І будемо сподіватися, що відтепер і органи державної влади та місцевого самоврядування не самоусунуться від вирішення цих питань.    

Прес-служба РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва»

Переглядів: 1767 | Додав: Lavrik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
 
Всього відповідей: 41


Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright //mirkozactvo.ucoz.ua/ © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz