Ви увійшли як  Гість | Група "Гості"  Вітаю Вас  Гість | RSS

               | Реєстрація | Вихід | Вхід |                              Четвер, 25.04.2024, 22:58

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Калькулятор

Випадкове фото

Життя сайту у днях

Головна » 2012 » Серпень » 3 » Річниця Староостап’євської сотні
22:40
Річниця Староостап’євської сотні

В суботу 28 липня 2012 року в селищі Остап’є Великобагачанського району відбулися урочистості з нагоди річниці створення (відновлення) Староостап’євської сотні Українського Козацтва.

Як відомо, Остап’є – старовинне козацьке поселення. Тож не дивно, що кілька років тому тут було створено (відновлено) Остап’євську сотню Українського Козацтва. А рік тому місцеві козаки створили (відновили) ще один козацький осередок – Староостап’євську сотню Українського Козацтва. Тож полку козацького на цій благодатній землі прибуло.

Святкове дійство розпочалося з шикування на козацькому стані підрозділів Полтавського Коша імені Миколи Міхновського Українського Козацтва. Зокрема, до Остап’я прибули козаки з Полтави, Миргорода, Великої Багачки, Хоролу, Подолу, Балаклії. Благочинний Миргородського району о. Іоан Подько освятив дійство та побажав козакам плідної праці.

Як завжди, козаки провели козацьку Раду, участь в  якій взяли заступник Гетьмана Українського Козацтва з військово-політичної роботи, генерал-отаман УК Леонід Олексійович Дядюк, кошовий Полтавського Коша імені Миколи Міхновського, генерал-отаман УК Анатолій Васильович Лещенко, генеральний осавул Українського Козацтва, полковник УК Віктор Іванович Ворона. Новоприбулим козакам було вручено козацькі посвідчення та універсали, багатьом, зокрема отаману Староостап’євської сотні Олександру Козирю, було присвоєно чергові козацькі звання та вручено почесні грамоти.

Характерно, що того дня до Остап’я на свято прибули отамани інших козацьких організацій – представників Ради козацьких організацій Полтавської області, що свідчить про досить високий рівень авторитету організації Українського Козацтва серед інших громадських козацьких структур. Це й не дивно, адже минулого року в Остап’ї участь в  Раді з нагоди створення (відновлення) Староостап’євської сотні взяв Гетьман Українського Козацтва Микола Пантелюк.

На завершення урочистої частини о. Іоан Подько освятив хрест на місці майбутнього будівництва каплички на козацькому стані.

Численні учасники свята змогли побачити імпровізацію бою козаків з татарами та взяття в полон невільників у виконанні козаків Остап’євської та Староостап’євської сотень. До речі, постановки імпровізованого бою були проведені не лише на суші, а й на річці Псел, з використанням козацького парому, що виглядало особливо привабливо.

Завершувалося свято під неповторний акапельний спів чоловічого козацького хору «Гомін» с. Остап’я.

 

Прес-служба РКТ «Миргородський Полк Українського Козацтва»   

Переглядів: 842 | Додав: Lavrik | Теги: козацьке поселення, хорГомін, Іоан Подько, Остап'є | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
 
Всього відповідей: 41


Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright //mirkozactvo.ucoz.ua/ © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz