Ви увійшли як  Гість | Група "Гості"  Вітаю Вас  Гість | RSS

               | Реєстрація | Вихід | Вхід |                              Четвер, 25.04.2024, 10:02

Форма входу

Пошук

Меню сайту

Калькулятор

Випадкове фото

Життя сайту у днях

Головна » 2010 » Червень » 7 » Рухівці вшанували пам’ять полеглих козаків під Берестечком
19:03
Рухівці вшанували пам’ять полеглих козаків під Берестечком


07 Червня 2010 року 13:55

[версія для друку]

Минулої неділі на Козацьких Могилах у с.Пляшевій Радивилівського району було багатолюдно – як і щороку, у дев’яту неділю після Великодня патріоти вшановують тут пам’ять українських козаків, полеглих у битві під Берестечком. Нині героїчній битві під Берестечком – 359 років.



sub.php

Вшанувати пам’ять полеглих козаків зібрався люд з усієї України. Були тут і представники з Волині, Львівщини, Хмельничини, Закарпаття, Івано-Франківщини та інших областей. Приїхали в Берестечко і представники іншої воюючої сторони – поляки. Упродовж двох днів між селами Пляшева та Острів у Радивилівському районі Рівненщини таборувалися молодь і учасники різноманітних патріотичних організацій, відбувалася посвята в козаки, показові козацькі змагання та військовий салют.

Офіційні пам’ятні заходи розпочались о дев’ятій годині ранку богослужінням та панахидою біля Свято-Георгіївської церкви. Службу Божу очолив предстоятель УПЦ КП, Патрiарх Київський i всiєї Руси-України Філарет, який звернувся до прочан із напутнім словом.

– Берестецька битва – одна з найбільших битв українського народу. Сили були нерівними, та сильна віра і відвага наших славних козаків дали їм мужньо вистояти до кінця. Перед відзначенням сумної, але вагомої сторінки в українській історії, і небо розвиднілось від дощу. Це Господь закликає нас сьогодні до духовної єдності, закликає полюбити Україну так, як її любили козаки. Тільки в любові до ближнього і рідної землі можна будувати сильну державу, - сказав владика.

Після закінчення богослужіння його учасники та гості свята поклали квіти та вінки до підніжжя пам’ятника на пагорбі козацької слави. Потім відбувся мітинг представників політичних партій та громадських організацій Рівненщини. Напередодні представники місцевих організацій партій пообіцяли не приходити на ці заходи під партійними прапорами, щоб, як йдеться у повідомленні на сайті РОДА, «проявити громадянську єдність та християнську мораль». Однак дотрималися домовленості лише представники Рівненських обласної та міської організацій Народного Руху України та ще кілька організацій. Більшість – проігнорували своє ж рішення.

Від імені рухівців України до присутніх звернувся заступник голови Народного Руху України Іван Крулько.

– Битва під Берестечком – це і наша рана, це і наша гордість, це і наш пекучий біль. Ми повинні пам’ятати про вірних синів України, які віддали життя за нашу волю. На цьому місці 300 героїв-козаків до загину боролися з польськими військами. Більше півтора сторіччя тому наш великий Українець Тарас Шевченко сказав: «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле? – Почорніло я од крові за вольную волю». Ці слова наскрізь разять у серце кожного свідомого українця. Зробити висновки з Берестечка – означає бути гідними патріотами та громадянами своєї країни, які ніколи не дозволять спаплюжити честь і гідність української нації.

Тим часом актив Молодого Народного Руху провів для всіх бажаючих акцію «Влучи вінком по тупому пластмасовому предмету». Організатором акції виступив всеукраїнський молодіжний рух «Спротив», до якого входять молоді рухівці. «Основна мета наших акцій – виховати молодь з активною життєвою позицією, адже тільки від них залежить, якою буде Україна майбутнього дня», – зазначив голова Молодого Народного Руху на Рівненщині Денис Петровський.

Нагадаємо, битва під Берестечком – найбільший бій Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого. Битва закінчилась перемогою польського війська, однак козацька армія не була розгромлена.

Прес-служба РОО НРУ

Переглядів: 884 | Додав: Lavrik | Теги: пам'ять, козаки, рухівці, Бій під берестечком, вшанування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
 
Всього відповідей: 41


Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright //mirkozactvo.ucoz.ua/ © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz